Energieneutrale "zero" woning Orduyenstraat 86 den Bosch

Home    Projecten    Energieneutrale "zero" woning Orduyenstraat 86 den Bosch

Oorspronkelijk wilde Marja en Tom alleen een uitbouw plaatsen, maar het werd meer: een primeur in Nederland!

Het is de eerste echt naar energieneurtraal gerenoveerde particuliere rijwoning van Nederland- volgens Platform31.  


Hoogste energiebesparing en comfort

 Woningen gebouwd voor circa 1930 hebben geen spouwmuren maar steensmuren. De muur is dan net zo dik als de lengte van de steen en heeft geen tussenliggende ruimte (luchtspouw). Gevelisolatie aan de buitenzijde is dan de beste oplossing. Hiermee is het vaak mogelijk om meer energiebesparing en comfort te realiseren dan bij de andere vormen van gevelisolatie (spouwmuur of binnenzijde). De dikte van de isolatielaag wordt immers niet beperkt door de spouwbreedte, en van ruimteverlies in vertrekken is ook geen sprake. Tevens zullen vertrekken zowel 's winters als 's zomers een constantere temperatuur krijgen doordat de volledige buitenmuur geïsoleerd is. Door de gevel aan de buitenzijde te isoleren krijgen oude lelijke gevels een fraaie face-lift en bewoners worden door de werkzaamheden niet gehinderd. Het aan de buitenzijde isoleren is wel de duurste vorm van gevelisolatie. 

 

Laagste risico op vochtproblemen

 De gevel aan de buitenzijde isoleren heeft van alle vormen van gevelisolatie, het laagste risico op vochtproblemen. Doordat het isolatiemateriaal aaneengesloten tegen de buitenmuur zit worden koudebruggen voorkomen. Koudebruggen zijn plaatsen waar warmte ontsnapt en waterdamp uit de lucht condenseert doordat het afkoelt tegen een koud oppervlak. Door het ontbreken van condens (neerslaand vocht) ontstaan ook geen vochtproblemen.  

 

Afwerking met steenstrips, stucwerk of sierpleister

 Op de gevel worden isolatieplaten met een kleefmiddel of mechanisch aangebracht. Daarover heen komt een mortel met wapeningsnet en tenslotte een afwerklaag van steenstrips, stucwerk of sierpleister. 

 

Vergunning Voor het wijzigen van het uiterlijk van uw woning is een vergunning nodig van uw gemeente. 

Bouwbesluit Voor elke verbouwing gelden de wettelijke regels uit het Bouwbesluit. Daarin staat onder meer wat de Rc-waarde na isolatie minimaal moet zijn.

  Benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Offerteaanvraag  
Nieuwsbrief